Uitfasering 2G en 3G

Vanaf eind 2020 zijn Nederlandse telecomproviders bezig met het afscheid nemen van het 2G en 3G netwerk. Dit heeft uiteraard gevolgen voor onze GSM producten en mensen die nog met een ouderwetse GSM bellen.

Welke netwerkproviders zijn er?

In Nederland zijn er 3 telecomproviders met een eigen netwerk, te weten KPN, T-Mobile en Vodafone. Overige providers*, zoals Simyo, Ben, hollandsnieuwe en Simpel maken gebruik van een van deze 3 netwerken.

Welke technieken zijn er?

Alle netwerken maken gebruik van verschillende technieken, 2G, 3G, 4G en/of 5G. Een nieuwere techniek kenmerkt zich onder andere door hogere datasnelheid, kortere reactietijd en grotere betrouwbaarheid, waardoor de toepassingsmogelijkheden groter zijn dan bij de oude techniek.

* overige providers werken via een bestaand netwerk (peildatum april 2022). KPN: AH Mobiel, Aldi TALK, Budget Mobiel, Hema, Jumbo, KPN, Kruidvat, L-mobi Mobile, Lebara, Lycamobile, Ortel, Simyo, Youfone. T-Mobile: Ben, Caiway, Delta, Simpel, Tele2, T-Mobile. Vodafone: Budgetphone, Hollandsnieuwe, Telesur, Vodafone

Waarom worden 2G en 3G netwerken uitgeschakeld?

De capaciteit van de netwerken is beperkt, daarbij groeit de databehoefte nog steeds. 2G en 3G maken deels gebruik van dezelfde frequentie als 4G. De ruimte die het stoppen met 2G en 3G oplevert, kan weer gebruikt worden voor het 4G verkeer. Het uitschakelen van de 2G en 3G netwerken verschilt per provider.
Heb je een smartphone, dan mag je ervan uitgaan dat deze automatisch omschakelt naar 4G. Voor 4G heb je dus een 4G geschikte telefoon nodig, een simkaart die geschikt is voor 4G en natuurlijk de juiste instellingen op je telefoon.

KPN netwerk

KPN houdt het 2G netwerk in ieder geval tot april 2025 in de lucht, voor lopende 2G netwerken. Dit omdat er veel zakelijke machine naar machine toepassingen gebruik van maken. Hierdoor heeft KPN besloten het 3G netwerk eerder uit te schakelen. Per 1 april 2022 is KPN gestopt met het ondersteunen van 3G. De meeste gebruikers ondervinden hier weinig hinder van, omdat er maar weinig telefoons zijn die alleen voor 3G geschikt zijn. Ze zijn doorgaans ook geschikt voor 2G. De Fysic F20 is bijvoorbeeld geschikt voor 2G en 3G.
Let op: KPN biedt geen nieuwe SIMkaartjes met 2G meer aan, het is dus niet meer mogelijk om een nieuw contract af te sluiten op 2G.

T-Mobile netwerk

T-Mobile heeft het 2G netwerk al op 1 juni 2021 voor consumenten uitgeschakeld. Op 1 juni 2022 stopt dit ook voor machine naar machine toepassingen. T-Mobile ondersteund 3G en 4G. Voor 3G is op dit moment nog geen einddatum bekend gemaakt. .

Vodafone netwerk

Ook Vodafone maakt nog gebruik van het 2G netwerk. Op dit moment is niet bekend tot wanneer dit het geval is. Er wordt gesproken dat dit in 2025 de ondersteuning gaat stoppen. Het 3G netwerk wordt als sinds februari 2020 niet meer ondersteund door Vodafone.

5G netwerk

Alle drie netwerkaanbieders beschikken over een 5G netwerk. Echter is dit nog wel een uitgeklede versie. Zodra de 5G frequenties beschikbaar komen en geveild worden, naar verwachting in de loop van 2022, kunnen de supersnelle 5G netwerken worden uitgerold. Ook bij deze netwerken moet het toestel, de simkaart/abonnement geschikt zijn.

2G modellen van Fysic

F20
FM-50
FM-6700
FM-7500
FM-7550
FM-7575
FM-7810
FM-9260
FM-9710RD
FM-9760ZT
De FM-2950 is een vaste telefoon met hoorn die werkt met een SIM kaart.

3G modellen van Fysic

4G modellen van Fysic

Veelgestelde vragen

Dit kan, kies dan voor een andere provider die gebruik maakt van het netwerk van KPN of Vodafone.

Dan is de aanschaf van een nieuwe telefoon een vereiste.
Er is een beperkt aantal geschikte telefoons dat lijkt op de oude telefoon. Deze telefoons zijn wel geschikt voor mobiel internet, maar dit hoef je niet te gebruiken. En je kunt het uitzetten. Dit soort telefoons wordt ook wel semi-smartphone genoemd. Je kunt er vaak mee WhatsAppen en Facebook gebruiken als je dat zou willen.