Thuis zelf uw bloeddruk meten

Thuis zelf uw bloeddruk meten

Wat is bloeddruk?

Ons hart pompt bloed door ons lichaam. Tijdens het pompen wordt het bloed verspreid door onze bloedvaten. Bloedvaten is een verzamelnaam voor slagaders, aders en haarvaten. De bloeddruk geeft aan hoe hoog de druk in onze bloedvaten is. Deze druk ontstaat wanneer het hart samentrekt. Wanneer de bloeddruk te hoog of te laag is kunnen er verschillende problemen ontstaan. 

Houdt er wel rekening mee dat de bloeddruk continu verandert en dat een te hoge bloeddruk niet altijd slecht hoeft te zijn. Wanneer u veel beweegt moet het hart namelijk harder werken om het bloed te vervoeren door de rest van het lichaam en zal de bloeddruk hoger zijn dan wanneer u rustig zit of ligt.

Een te hoge bloeddruk

Wanneer uw bloeddruk te hoog is, kan dit gevaarlijk zijn. Vooral wanneer u hier al een langere tijd mee loopt. De kans op een hartinfarct, beroerte of hartfalen is groter. In veel gevallen merkt u niet veel van een te hoge bloeddruk. Wanneer uw bloeddruk ernstig verhoogd is kunt u last krijgen van o.a. misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en kortademigheid.

Aangezien u niet altijd merkt wanneer uw bloeddruk te hoog is, raden wij u aan om uw bloeddruk regelmatig te checken. Vooral wanneer u boven de 40 jaar bent, raden wij u aan uw bloeddruk minstens 1 keer per jaar te meten.

Oorzaken hoge bloeddruk:

Een te hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vindt u een aantal van deze oorzaken:

  • Te veel zout
  • Te veel alcohol
  • Overgewicht
  • Roken
  • Vet eten
  • Het slikken van bepaalde medicijnen en pijnstillers.

Veel van bovengenoemde punten zorgen dat uw bloedvaten nauwer en stijver worden. Dit zorgt ervoor dat de bloeddruk hoger wordt.

bloeddruk meten

Een te lage bloeddruk

Het tegenovergestelde van een te hoge bloeddruk is natuurlijk een te lage bloeddruk. Een lage bloeddruk is vaak onschuldig en de oorzaak is niet altijd bekend.

Soms is een lage bloeddruk maar tijdelijk. Dit kan komen door de volgende oorzaken:

Te snel opstaan

Te snel opstaan ​​kan een bloeddrukdaling veroorzaken. Dit wordt ook wel orthostatische hypotensie genoemd. Dit gebeurt wanneer u van liggen naar zitten of van zitten naar staan ​​gaat. Het heeft te maken met de zwaartekracht. Door snel te staan, stroomt er extra bloed naar uw onderlichaam. Hierdoor stroomt er minder bloed naar uw hart en wordt er minder bloed door de rest van uw lichaam gepompt.

Lage bloeddruk na het eten

U kunt ook last hebben van een te lage bloeddruk na het eten. Dit wordt ook wel prandiale hypotensie genoemd. Dit komt doordat er, na het eten, te veel bloed naar de buikorganen gaat om te helpen bij het verteren.

Warm weer

Bij warm weer worden de bloedvaten wijder. Hierdoor kan de bloeddruk omlaag gaan. Ouderen hebben hier vaak meer last van dan jongeren.

Bovendruk-en-onderdruk

Wanneer is uw bloeddruk te laag of te hoog?

Gaat u thuis zelf de bloeddruk meten? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Ga 5 minuten rustig zitten voor u uw bloeddruk meet. 
  • Houdt er rekening mee dat de bloeddruk die u thuis meet vaak lager is dan wanneer u bij de huisarts meet. Dit komt omdat u thuis vaak minder gespannen bent.

Bovendruk

Wanneer u uw bloeddruk meet ziet u 2 waarden. De bovendruk en de onderdruk. Wanneer het hart samenknijpt wordt het bloed door slagaders geperst. Dit noemen we bovendruk.

Wanneer de bovendruk tussen de 90 en 120 is, noemen we dit een ideale bovendruk. Een bovendruk tussen de 120 en 140 noemen we een normale bovendruk. Wanneer u ouder bent kan de bloeddruk iets hoger zijn.

Wanneer de bovendruk hoger is dan 140 heeft u een verhoogde bloeddruk. De kans op hart- en vaatziektes nemen toe. Het is aanbevolen om de meting meerdere malen uit te voeren om te zien of de resultaten veranderen. Een enkele meting zegt namelijk niet heel veel.

Is de bovendruk hoger dan 180? Maak dan dezelfde dag nog een afspraak bij uw huisarts om de resultaten te bespreken.

Onderdruk

Wanneer uw onderdruk 90 of lager is spreken we over een goede bloeddruk/onderdruk. Komt de onderdruk echter onder de 60? Dan is er sprake van een lage bloeddruk.

Tussen de 90 en 110 spreken we over een hoge bloeddruk. Net zoals bij de bovendruk is het belangrijk dat de meting meerdere malen uitgevoerd wordt.

Boven de 110 heeft u te maken met een ernstig verhoogde onderdruk en is het aan te raden om een afspraak te maken bij uw huisarts.

Zelf thuis de bloeddruk meten?

Wij begrijpen dat u niet telkens naar de huisarts wilt gaan om een bloeddrukmeting te doen. Bij Fysic beschikken dan ook over een aantal gebruiksvriendelijke bloeddrukmeters waardoor u zelf thuis uw bloeddruk kunt meten.